Internationale certificeringen

Met het verdienen van een professionele internal audit certificering toon je de buitenwereld dat je kennis en vaardigheden bezit, plus een sterke betrokkenheid bij de praktijk van internal audit. Bovendien verdien je geloofwaardigheid en respect in de beroepspraktijk. Waar je via IIA Nederland kunt studeren voor de RO-titel, biedt IIA Global de Certifications & Qualifications CIA, CGAP, CFSA, CCSA, CRMA, QIAL, CPEA en CPSA.

U dient voor de internationale titels zelf direct uw aanvraag in te dienen in het CCMS (Certification Candidate Management System) van IIA Global. Het handboek helpt u stapsgewijs door het proces. U kunt ook deze Nederlandse, ingekorte versie bekijken die stapsgewijs uitlegt hoe u uzelf kunt aanmelden. Kandidaten die reeds aan een programma deelnemen, kunnen deze zelfstandig afronden via het CCMS.

Pre-Training

Met het Pearson VUE testing tutorial and practice exam kunt u oefenen met het computersysteem op de website van Pearson VUE. Zo leert u hoe de examens voor de certificeringen worden afgenomen.

Examenlocatie

Het examen wordt digitaal afgenomen op een locatie van Pearson VUE. Na registratie ontvangt u een inschrijfnummer waarmee u bij Pearson VUE gedurende een half jaar (180 dagen) naar eigen keus een datum en tijd kunt reserveren voor het afleggen van het examen. Dit kan op iedere locatie van Pearson VUE wereldwijd, dus desgewenst ook in het buitenland. In Nederland heeft de organisatie examenlocaties in Amsterdam en Utrecht. Er is één examenlocatie in België. Het verdient aanbeveling om minstens twee maanden voorafgaand aan uw gewenste datum te reserveren.

NB! I.v.m. het coroanvirus zijn examens opgeschort. Neem voor vragen hierover contact op met IIA Global via het CCMS of check de site van Pearson Vue.

Bij het afleggen van het examen dient u een geldig legitimatiebewijs en uw autorisatiebrief met unieke code mee te nemen. Zonder deze documenten wordt u niet toegelaten en vervallen uw rechten. U mag een woordenboek meenemen; een rekenmachine wordt digitaal ter beschikking gesteld. Zorg er tevens voor (ruim) op tijd te zijn – de door u gereserveerde tijd kan niet worden opgeschoven en indien u te laat arriveert, vervallen uw rechten. U krijgt direct na het afleggen van een examen een voorlopige uitslag – hieraan kan nog geen status worden verleend. Deze zal binnen ongeveer vijf weken definitief worden bevestigd.

Certificaat

Het geprinte certificaat kunt u aanvragen via het CCMS. IIA Global verzorgt de productie en verzending hiervan. 

CIA

Dit is de Certificeringspagina CIA op de website van IIA Global.

CIA® staat voor Certified Internal Auditor. Door het CIA examen met goed gevolg af te leggen, kunnen auditors zich door het IIA Inc. laten certificeren. De belangrijkste onderwerpen die deel uitmaken van het examen zijn het internal audit proces, managementcontrol en informatie technologie en de audit omgeving. De Gedragscode is van toepassing op alle Certified Internal Auditors en zij zijn gehouden tot permanente educatie.

In 1974 werd het CIA examen voor het eerst afgenomen. Het is ontworpen om de erkenning van het interne auditvak te bevorderen en om auditors die zich verder professioneel willen ontwikkelen te ondersteunen. Wereldwijd wordt hetzelfde examen afgenomen dat centraal wordt opgesteld door de Professional Certifications Board van The IIA. Hier kunt u de CIA Practice tests doen.

Een overzicht van de kosten is terug te vinden op de site IIA Global.

 

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie