Menu Sluiten

Werkpassie leidt tot resultaat

Door Jocelyn Rebbens | Foto Content Pixie / Unsplash

Mijn werkpassie leidt tot resultaat! En nee; ik ben niet de geduldigste persoon op aarde……

Voor mijzelf geldt: ik heb zakelijk de optimale match gevonden tussen wat ik ontzettend leuk vind, waar ik goed in ben en waar mijn opdrachtgevers en deelnemers op zitten te wachten. Hoe gaaf is dat! Tegelijk ontstaat dit niet door afwachten en toeval. Normaliter ben ik niet de geduldigste persoon. Echter; ik heb enorm engelengeduld en drive als ik erin geloof dat ik mijn doelen of purpose kan bereiken.

Tijdens een recente sessie over passie, purpose en veerkracht vroeg een deelnemer zich af of we dan altijd maar gelukkig moesten zijn in ons werk? Goede vraag! Ik geloof niet dat we continu gelukkig kunnen zijn. Ik geloof er wel in dat we alerter kunnen zijn op en meer verantwoordelijkheid kunnen nemen voor het realiseren van meer werkgeluk. Zoals het stilstaan bij de kleine geluksmomenten of momenten van blijdschap. Maar ook het doorzetten en volharden om onze doelen te bereiken, hoe klein ook. Want ook dat geeft voldoening, positieve energie en blijdschap.

Quote uit het boek Ikigai:

Geduld zonder actie leidt tot een passief leven ~ Geduld met volharding leidt tot het bereiken van doelen

Ik ken genoeg professionals en auditors die van hun passie helaas niet hun werk hebben gemaakt. Simpelweg omdat ze niet de kansen of mogelijkheden zien, of dat ze niet over het lef, de daadkracht en discipline of de middelen beschikken om er een succes van te maken. Nog een stapje verder: ik ken ook behoorlijk wat auditors die niet eens dúrven na te denken over wat zakelijk gezien hun passie is. Dit sluit aan bij diverse onderzoeken waaruit blijkt dat 60 – 70% van onze werkende bevolking de afgelopen jaren niet op de juiste werkplek zat. Ze zijn ontevreden en erger: ze vergallende,  hierdoor bewust dan wel onbewust, het werkplezier en werkgeluk voor een ander … Tel daar het effect van dit coronajaar bij op; waardoor nog meer professionals ‘verstarren’ en op hun plek blijven zitten. Happy or not!

Stel jezelf de juiste vragen!

Wat kun je zelf doen? Als ik aan het einde van een werkdag terugkijk en bedenk wat de dag mij in positieve zin aan energie, plezier en voldoening gebracht heeft, dan is die balans 9 van de 10 keer top! Dit was zeker bijzonder in de tijd vóór corona, waarin ik dagelijks files en lange reistijden trotseerde of in diverse hotels overnachtte. Mijn werk als coach/trainer en de mensen waarmee ik werk, maken die balans namelijk meer dan goed. Ik kijk daarnaast ‘in de spiegel’ en stel mijzelf de volgende vragen: Wat was mijn eigen bijdrage aan dit werkgeluk en ben ik hier doelbewust mee bezig geweest? Heb ik tegen de juiste opdrachten ‘Ja’ en tegen de voor mij niet passende opdrachten ‘Nee’ gezegd? Heb ik me laten leven door de waan van de dag, of heb ik prioriteiten gesteld en gezorgd dat wat voor mij belangrijk is en mij blij maakt, op de agenda gezet? Juist nu met het online trainen stel ik mijzelf deze vragen. Omdat het geven en ontvangen van energie er meer toe doet dan ooit. Mooie startopdracht voor jou als thuiswerkende auditor; stel jezelf ook deze vragen!

Boek Vind je Ikigai

Wil jij ontdekken waar je elke dag (vrolijk) je bed voor uitkomt? Weten wat je passie is en in hoeverre je deze doelbewust volgt, zowel werk als privé? Lees dan meer over de Japanse inzichten van Miralles & Garcia en enkele van hun geheimen voor een lang, gezond en gelukkig leven. Het bezig blijven en onze tijd besteden aan dingen die we leuk vinden, zou zo maar eens het grootste geheim kan zijn…… Zelf geef ik via Management Support op 24 november een tweetal praktische online workshops over dit thema.

Over Jocelyn Rebbens Jocelyn Rebbens trainer bij IIA

drs. Jocelyn Rebbens is gepassioneerd consultant/psycholoog/coach/spreker en geeft trainingen, workshops, lezingen en individuele begeleiding aan professionals, directies, managers en ondernemers. Zij staat de afgelopen jaren in de top 5 van ‘the Best of NIMA’ en in 2018 was ze ook de hoogst gewaardeerde trainer van het Instituut voor Internal Auditors. Tevens schreef Jocelyn de paperback Personal Branding. Neem voor vragen contact op via info@rebbels.com of kijk op  www.rebbels.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *