Menu Sluiten

Samen stretchen naar het #nieuwenormaal

Door Jocelyn Rebbens | Foto Unsplash

Zoals het er nu naar uitziet, werken de meeste mensen door de Corona-maatregelen tot september of zelfs januari thuis. Dit betekent na de maanden die we al achter de rug hebben van online vergaderen, coachen en borrelen, dat we nog een poosje te gaan hebben en alles zeker niet back to normal is.

Verrassend leuk was dan ook het eCongres van IIA Nederland op vrijdag 12 juni waar zowel de deelnemers als wij sprekers en organisatoren genoten van een middag Fuel for Passion. Wat een positieve energie en interactiviteit via Zoom samen! Deelname was gelukkig jullie eigen keuze….. Want het hebben van een eigen keuze heeft wel degelijk invloed op je energiebeleving en stretchbereidheid.

Moeten of mogen?

Thuis moeten werken of thuis mogen werken maakt namelijk een groot verschil in onze beleving en productiviteit volgens professor Aukje Nauta. Onze energie in werk houden we op peil door autonoom te mogen werken, verbinding te hebben met collega’s en vaardigheden te mogen leren. Onderschat niet de hoeveelheid stress en het energielek die deze onbekende periode met zich meebrengt. Verbinden en leren gebeurt online. Wellicht ben je als auditor de ZOOM- of MS Teams consulten inmiddels hartstikke beu. Je hebt thuis altijd je partner en kinderen om je heen óf je je bent juist helemaal alleen. Denk aan de singles die al maanden niemand aanraken (dus weinig verbinden).  Ondernemers zien hun bedrijf door hun vingers glippen en moeten personeel noodgedwongen ontslaan…… Kortom, heftig. Uit onderzoek blijkt dat het ziekteverzuim in het eerste kwartaal het hoogst is in 17 jaar tijd, dat de ouderhulplijn overstroomt van de telefoontjes en fysieke & mentale klachten door ‘huidhonger’ en gebrek aan aanraking hard oplopen.

Empathie en nieuwsgierigheid maken het verschil

Wat zijn kansen voor de verbetering en kentering van de energie en positieve arbeidsmotivatie in de nabije toekomst? Trendwatcher Christian Kromme (FD) zegt dat naast digitale vaardigheden de zachte, persoonlijke vaardigheden als empathie en nieuwsgierigheid het verschil gaan maken. Hier schreef ik al eerder over (zie de website www.rebbels.com onder Publicaties: Nieuwsgierigheid Loont en Persoonlijke Veerkracht). Dit blijkt nu nog sneller waarheid te worden. Succes draait volgens Kromme veel meer om de bereidheid continu nieuwe vaardigheden te ontwikkelen in plaats van ‘een vak voor het leven te leren’. Binnen Human Resource Management wordt daarom al een tijd gesproken over de Adaptability Quotient (AQ) oftewel: het vermogen je aan te passen en veerkrachtig te blijven. En dit houd je het langst vol als je die werkzaamheden en dingen doet waar je plezier in hebt en waar je oprecht van houdt.

Hierdoor zie ik enorme positieve kansen voor jullie auditors! Met name in het stukje mentale begeleiding en stretching naar het #nieuwenormaal, met je collega’s, je opdrachtgevers en je relaties. Om ondersteuning te bieden richting de gewenning en nieuwe mogelijkheden voor meer werkplezier, omdat het simpele letterlijke schouderklopje op je werk al niet meer mag. Als auditor kun je nu je eigen empathie, sociale vaardigheden en nieuwsgierigheid inzetten om samen met je opdrachtgever het aanpassingsvermogen (AQ) en de wendbaarheid te verkennen binnen jullie samenwerking (en wellicht ook die van jezelf ?). Zodat je beiden veerkrachtig blijft en kunt stretchen op de lange termijn.

  • Hoe reageert je opdrachtgever dus nu in tijden van grote veranderingen? Pakt iemand nu proactief verantwoordelijkheid en denkt deze in alternatieven?
  • Durft iemand alle zekerheden los te laten om zelf te kijken wat hij/zij aan talent en vaardigheden te bieden en te betekenen heeft voor de organisatie waar deze werkt?
  • Ben jij voldoende positief zichtbaar middels Personal Branding? Wat zijn mogelijkheden voor een positief en inspirerend verhaal van jou?
  • Welke aannames doet je opdrachtgever? Welke doe jij? Daag deze uit! Durft hij/zij creatief te zijn en oplossingen te bedenken die voorheen nooit mogelijk leken?
  • Waar krijgt je opdrachtgever gedurende de dag energie van? Hoe blijft deze fysiek in balans? En wat doe jij hier zelf in? Wat is je top 3 energiegevers en -vreters?
  • Weet dat de tijd snel verandert. Dus benadruk tempo en plannen vwb tijd, output, tussenstapjes, efficiency en oplevering. Bekijk wat je ook in minuten kunt doen ipv in uren, want die heb je vaak niet meer.

Meer weten?

Jocelyn Rebbens trainer bij IIA

 Over Jocelyn Rebbens 

drs. Jocelyn Rebbens is gepassioneerd consultant/psycholoog/coach/spreker en geeft trainingen, workshops, lezingen en individuele begeleiding aan professionals, directies, managers en ondernemers. Zij staat de afgelopen jaren in de top 5 van ‘the Best of NIMA’ en in 2018 was ze ook de hoogst gewaardeerde trainer van het Instituut voor Internal Auditors. Tevens schreef Jocelyn de paperback Personal Branding. Neem voor vragen contact op via info@rebbels.com of kijk op  www.rebbels.com

Photo by Markus Winkler on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *