Menu Sluiten

Als je verbinding nu stokt….

Door Jocelyn Rebbens | Foto by Sebastian Herrmann, Unsplash

Je hebt het vast als auditor eens ervaren. Je ontmoet een collega of een externe opdrachtgever voor de eerste keer en voordat je het door hebt, zit je in elkaars allergie en stokt de verbinding. Je schiet in de actieve of passieve verdediging en luistert totaal niet meer naar de ander. En de ander niet meer naar jou. Of er is nauwelijks persoonlijke verbinding zoals nu in tijden van de corona maatregelen en het thuiswerken. Zie dan nog maar eens tot een passende oplossing of samenwerking te komen waarin je collega, een team of opdrachtgever mee moet zien te gaan…..

Zelf heb ik het al een aantal keer ervaren. Tijdens een van mijn eerste sollicitatiegesprekken bij een marktonderzoekbureau, als consultant tijdens een offertegesprek met twee managers (opdrachtgevers) en privé tijdens een afspraak bij een nieuwe masseur. Je gaat met elkaar in gesprek, je gaat de inhoud in, beantwoord vragen en het lijkt alsof een van de twee van een andere planeet komt. De antwoorden lijken ineens op vragen uit een andere taal aan te sluiten. Het effect hiervan op mij was in al die drie gevallen dat ik dichtklapte en bij de laatste ook in de passieve weerstand schoot. Ik dacht na over waar ik de mist was ingegaan, analyseerde als een dolle, trok mijn mond niet open en vertelde ook niet wat het effect op mij was of wat het met mij gevoelsmatig deed. Het bizarre resultaat in deze drie voorbeelden: 1) aanbod van een baan, die ik niet wilde door dat gesprek en het ontbreken van de verbinding; 2) het pas bij vertrek horen dat de twee managers onderling knallende ruzie hadden gehad voor mijn binnenkomst en 3) het niet ontvangen van de gewenste en betaalde massage.

Deep Democracy

Vorig jaar ontdekte ik als trainer het gedachtegoed van Deep Democracy. De essentie van deze methode is het zichtbaar maken en vooral bespreekbaar maken van verschillende meningen, perspectieven en tegenstellingen (Jitske Kramer, 2019). Die in het dagelijks werk niet besproken, maar wel gedacht worden. We wilden deze verschillende standpunten voor de organisatie waaraan we training gaven, zonder oordeel boven water halen, stroomlijnen en benutten. Omdat iedereen zich gehoord wil voelen en deze onuitgesproken gedachten en gevoelens wel degelijk wijsheden voor de organisatie en de samenwerking bevatten. Denk even aan de ijsberg die met een klein topje boven water uitsteekt (bewuste) en het grote stuk onder de waterlijn (onbewuste, vaak niet uitgesprokene).

Als auditor of riskmanager is het juist in deze tijden zinvol meer tijd te besteden aan het onbewuste gedeelte van de ijsberg. Vooral als je tijdens het thuiswerken en de afstand in tijden van corona de oprechte verbinding en aandacht van en voor je collega’s of opdrachtgevers hard nodig hebt. Want hier ligt de informatie die jij nodig hebt om samen deze onzekere tijden als auditteam en organisatie goed door te komen. Onder water bevinden zich onder andere de oude pijnen, beschadiging, verborgen motivaties, dubbele agenda’s of niet erkende behoeften. Als jij of de ander zich niet gezien voelt, dan kan er conflict of zelfs sabotage ontstaan. Dit ontdek je o.a. doordat jijzelf of de ander (sarcastische) grapjes kan maken, excuusgedrag gaat vertonen, je tegen gaat werken tot in het uiterste geval negeert of niet meer (online) op komt dagen. Waardoor de verbinding stokt.

Wat werkt? Een drietal praktische tips!

  1. Verken je gezamenlijk potentieel. Besef dat jouw wijsheid, ervaring en kennis als auditor, niet de enige wijsheid is. Hoeveel ruimte geef jij je collega of relatie voor de dialoog en inbreng? Laat zeggen wat er vanuit diens perspectief gezegd, gedacht en gevoeld mag worden. Vraag door tot alles op tafel ligt. Vat samen en kom tot een definitief voorstel waarbij je consensus over je aanpak en werkzaamheden hebt.
  1. Vraag voorafgaand aan je opdrachtgever wat die dag belangrijk is voor hem of haar. Geef ruimte om zowel op inhoud-/aanpak als gevoelsniveau te antwoorden. Elke dag is anders, je weet niet wat je opdrachtgever thuis heeft meegemaakt die dag. Dit geldt ook voor jouzelf, durf ook je zorgen uit te spreken.
  1. Durf ook in deze tijden met je collega’s of auditteam de spannende (emotioneel) beladen momenten face to face uit te spreken via Zoom, Skype of FaceTime (onderstroom). Dit is spannend. Hier is de neiging tot vluchten en tegelijk de neiging tot aanvallen en vechten groot. Omdat we deze spanning het liefst vermijden. Als je kijkt naar ons team of dit project, waar lig jij wakker van? Waar maak jij je zorgen over? Hoe kijk jij naar de samenwerking? Luister met compassie en zonder oordeel vanuit alle communicatiekanalen (oren, ogen, hart, lichaam) om de ander echt te horen en ervaren. Waar zitten verborgen patronen en stress echt? Wat wordt niet uitgesproken? Koppel neutraal terug. Door de spanning aan te gaan, creëer je juist mogelijkheid tot groei, nieuwe oplossingen en verandering. En dus de echte verbinding!

Meer weten?
Volg mijn eendaagse (online) training Positieve Psychologie op 8 mei via IIA.

Lees het boek Deep Democracy van Jitske Kramer (2019), kijk naar haar webinar over Jam Cultures bij Management Impact of kijk naar YouTube filmpjes van human dimensions.

Over Jocelyn Rebbens

Jocelyn Rebbens trainer bij IIA

 drs. Jocelyn Rebbens is gepassioneerd consultant/psycholoog/coach/spreker en geeft trainingen, workshops, lezingen en individuele begeleiding aan professionals, directies, managers en ondernemers. Zij staat de afgelopen jaren in de top 5 van ‘the Best of NIMA’ en in 2018 was ze ook de hoogst gewaardeerde trainer van het Instituut voor Internal Auditors. Tevens schreef Jocelyn de paperback Personal Branding voor de secretaresse bij Vakmedianet. Neem voor vragen contact op via info@rebbels.com of kijk op  www.rebbels.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *