Drie jaar Internal Audit Innovation Award 2/3

06-08-2018

Lees hier Drie jaar Internal Audit Innovation Award 1/3


Margot Hovestad en Joop Winterink van coöperatie VGZ waren de winnaars van de Internal Audit Innovation Award in 2016. Zij introduceerden een Strategisch Alignment Onderzoek waarin iedere medewerker wordt uitgenodigd zijn/haar persoonlijke mening te geven over de strategie.

Waarom hebben jullie toentertijd besloten om je in te schrijven voor de Innovation Award?
Wij hebben meegedaan naar aanleiding van een persoonlijke oproep van Annemiek van Raalten tijdens een CAE Forum bijeenkomst. Na de uitleg over wat de Innovation Award inhield, kwam Joop met het idee om ons Strategisch Alignment Onderzoek aan te melden. Wij werkten hier al een tijdje mee en we vonden dit innovatief en onderscheidend. Deze werkwijze was echt iets nieuws in ons vakgebied en we hadden hier al goede ervaringen mee.

Wat is er met jullie innovatie gebeurd?
Het idee bestond al en bestaat nog steeds. Jaarlijks wordt de strategiemeting uitgevoerd. Wel hebben we de afgelopen twee jaar verdere stappen gemaakt in de doorontwikkeling. Zo hebben we de rapportage van de resultaten van het onderzoek aangepast. Nu staan de resultaten per afdeling op twee A4tjes in plaats van op heel veel sheets. Daarnaast krijgen we inzicht in de relatie tussen strategie en leiderschap.

Wat heeft het winnen van de Innovation Award jullie (of jullie organisatie) gebracht?
Vooral veel leuke reacties! Intern, zoals van de Raad van Bestuur en de Auditcommissie, maar ook extern, zoals tijdens onze presentatie op het CAE Forum.

Welke onderwerpen binnen het vakgebied zouden eens vernieuwd moeten worden?
Het zou mooi zijn als de kwaliteitseisen rondom Agile georganiseerd worden. Als internal auditfunctie moet je (te)veel vastleggen om aan de eisen te voldoen. Ook de manier waarop geaudit wordt, zou hier en daar wel wat innovatiever kunnen. Zo zouden we meer gebruik kunnen en moeten maken van observaties, robots, machinelearning en AI. Eigenlijk zouden we als auditors minder gegevensgericht moeten werken, maar juist veel meer richting gedrag en cultuur gaan auditen.

Welke bedrijven zijn op dit moment vernieuwend bezig met het vak?
De IAF’s van Friesland Campina en Rabobank zijn goed bezig met de implementatie van data driven auditing. Beide IAF's hebben echt stappen gezet om data analyse bij alle audits en ook in elke fase van de audit te gebruiken. Hiermee zijn ze koploper in het integreren van data driven auditing in de audit aanpak.


Doe mee met de Internal Audit Innovation Award

Protiviti en IIA organiseren dit jaar voor de vierde keer de Internal Audit Innovation Award. Deze award is in het leven geroepen vanuit de ambitie om internal audit als vakgebied verder te helpen.

Ook jij kunt meedoen. Heb jij in het afgelopen jaar (met jouw team) iets nieuws bedacht en/of gerealiseerd, waarvan je denkt “daar hebben andere Audit afdelingen ook iets aan”? Doe dan mee en deel de innovaties waar je trots op bent. Jouw innovaties die ons vak verder helpen! Stuur jouw idee in of nomineer een van je collega's vóór maandag 29 oktober via IA.Innovation@protiviti.nl.

De inzendingen voor de Internal Audit Innovation Award 2018 worden gepresenteerd aan de jury en belangstellenden tijdens een roundtable op donderdag 15 november bij Protiviti. Op maandag 10 december is de uitreiking van de award bij de ALV van IIA Nederland.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie