Het auditen van bitcoins & blockchains

13-06-2018

Als er iets duidelijk werd na de lezing van Henk van Cann over bitcoins en blockchains is het misschien wel dat het allemaal nog niet zo duidelijk is. 

Tijdens het IIA Congres 2018 nam Henk van Cann de aanwezigen mee in de mysterieuze wereld van blokchains en crypto currency. Uit navraag blijkt dat enkele aanwezigen al over bitcoins beschikken en nog een enkeling beschikt zelfs over andere crypto currency. Het geeft wel aan hoe nieuw de materie voor de meesten van ons nog is. 

De toekomstbubbel

Nieuwigheid brengt ook vaak nog wat achterdochtigheid met zich mee. Met behulp van Buzzmaster worden associaties met bitcoin gemaakt: een bubbel, witwassen, criminaliteit, speculatief, een hype en te veel energieverbruik worden er genoemd. Weinig positieve associaties kunnen we stellen en toch zal dit waarschijnlijk onze toekomst worden. Gelukkig zijn er ook goede dingen aan blockchain. Zo kan geld niet twee keer worden uitgegeven. En met digitale sleutels is het eigenlijk juist extreem veilig. Daarnaast zijn transacties bovendien transparant en een stuk efficiënter. Het is vooral de onbekendheid en nieuwigheid die de meeste bedrijven ervan weerhoudt met blockchain aan de slag te gaan. 

Waar het kortgezegd bij blockchain over gaat, wordt kort en bondig uitgelegd in dit filmpje: 

De verwachting is zogezegd dat blockchain een steeds grotere rol zal gaan spelen. Het is de nieuwe technologie die verandering brengt in het vertrouwen en de manier waarop we zaken doen. Waardebeleving en veilig stellen van bezit gaan op z’n kop.

Waarom is blockchain voor auditors van belang? Hoe kun je de zin en onzin in dit nieuwe werkveld onderscheiden? Wat zijn de basisgereedschappen om te kunnen beoordelen waar en wanneer de meerwaarde optreedt, zodat je degelijker en efficiënter blockchain projecten en investeringen kunt beoordelen? Ga op 18 oktober naar de Training Blockchain Fundamentals waar Henk van Cann je de basisfundamenten van blokchain bij zal brengen.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie