Digitale informatie en de impact op internal audit

08-06-2018

Als je de digitale innovaties van 2010 naast de digitale innovaties van 2017 zet, zie je hoe snel de wereld in 7 jaar tijd is veranderd. Bart van der Mark neemt tijdens de parallelsessie op de tweede dag van het IIA Congres 2018 de internal auditors mee in die wereld en bekijkt wat de impact is op hun vakgebied.

De digitale innovaties van 2017 kunnen we voor het gemak samenvatten als SMAC: social, mobile, analytics en cloud. Voor iedere innovatie geldt dat het belangrijk is éérst na te gaan wat het betekent voor jouw specifieke industrie en organisatie. Bij veel organisaties gaat het namelijk niet zo zeer om de inzet van de innovatieve technologie zelf. Wat betekent 3D-printing voor pakketbezorgers die nu nog dingen bezorgen die wij straks zelf gaan printen? Hoe ga je om met ‘concurrenten’ die een heel ander businessmodel hebben: Uber die zelf geen taxi’s in bezit heeft? Airbnb die zelf geen eigenaar is van accommodaties?

Waarschijnlijkheden versus assurance

Van der Mark legt hij uit dat er twee soorten robotisering zijn. De fysieke robots, waarvan Robin de Robot een afgevaardigde was tijdens het congres. En de robotisering waar we eigenlijk allemaal al dagelijks mee te maken hebben: Robotic Process Automation (RPA). Denk aan ERP-, CRM en SAP-systemen. Van der Mark stelt ons gelukkig direct gerust. “Er zijn computerprogramma's die kunnen denken en leren. Maar het is echt niet zo dat computers slimmer worden dan wij, zodat we out-of-job raken. Zie het meer als assistenten.” Tegelijk zit voor auditors wel het risico in machine learning, want artificial intelligence en machine learning gaan uit van waarschijnlijkheden. En dat is lastig voor professionals die graag assurance geven.

AI en ondersteuning van IA

Toch kunnen robotics en artificial intelligence wel degelijk de auditfunctie ondersteunen. De snelheid waarmee informatie tot je komt, is onder andere een groot voordeel. Diezelfde data maakt steekproeven overbodig; alle data is immers aanwezig. En al die inzichten zorgen ook nog eens dat je van hindsight, via insight naar foresight kunt gaan en zo als internal auditor veel pro-actiever kunt adviseren.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie