Lees Audit Magazine 2 2018: Agile online

05-06-2018

Heeft u Audit Magazine al ontvangen, bij u in de brievenbus of op de auditafdeling? Zo niet, om het volgende gedrukte exemplaar gratis te ontvangen, dient u een vinkje te zetten in uw ledenprofiel. Online lezen kan natuurlijk altijd!

Agile, roadmap, daily scrum, product owner, backlogs en sprints. Het lijkt er soms op dat wanneer je deze woorden niet met enige regelmaat gebruikt, je ergens een afslag hebt gemist. Het verandertempo kan en moet omhoog wil het verdienmodel niet onder druk komen te staan. Om dit risico te pareren moet je agile worden, heet het. Maar is agile niet gewoon oude wijn in nieuwe zakken? Want moeten bedrijven niet al sinds mensenheugenis flexibel en wendbaar zijn? Of is er misschien toch sprake van een nieuwe wijn?

Agile heeft alles te maken met de potentie waarop je je kunt aanpassen aan je omgeving en snel kunt inspelen op nieuwe mogelijkheden. Soms wordt internal auditors verweten te weinig oog te hebben voor veranderingen en zich te focussen op processen die mogelijk niet toekomstvast zijn. Dit terwijl internal auditfuncties juist toekomstgericht willen zijn en willen bijdragen aan het verbeteren van governance, risk management & controlprocessen die gericht zijn op het behalen van de doelstellingen van de organisatie.

De kracht van het veranderen wordt in een agile-omgeving anders ingevuld. Geen grote, langlopende projecten, maar een continue stroom van kleine veranderingen. Daarmee wordt het onderscheid tussen de stabiele operationele processen en de veranderorganisatie steeds kleiner. Dit betekent hoe dan ook wat voor internal auditors, omdat bijvoorbeeld de traditionele grenzen tussen operational audits en IT-audits enerzijds en grenzen tussen business as usual en change anderzijds vervagen.

In dit nummer belichten we agile van meerdere kanten, laten we deskundigen aan het woord en vertellen auditors hoe ze audits uitvoeren in een organisatie die agile werkt. Het is aan de lezer om vast te stellen of agile een soepele nieuwe wijn is uit de nieuwe wereld of toch meer een oude wijn, maar dan anders verpakt.

Online / mobiel lezen | pdf lezen

Terug naar het nieuwsoverzicht.

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Postbus 22657
1100 DD Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie