MAB: Hoe als internal auditor om te gaan met het deaf effect

14-05-2020

Arno Nuijten, Mark van Twist, Cokky Hilhorst

Video: Arno Nuijten licht toe hoe als internal auditor om te gaan met het deaf effect.

Internal auditors worden geacht aan de bel te trekken als zij constateren dat de organisatie onaanvaardbare risico’s loopt, bijvoorbeeld bij een falend IT-project. Managers luisteren lang niet altijd naar dergelijke risicowaarschuwingen die ze krijgen van hun interne auditafdeling. Soms negeren ze die gewoon volkomen. Dat wordt in de literatuur het deaf effect genoemd. Internal auditors staan dan voor een dilemma: uit het oogpunt van effectiviteit zijn zij geneigd acties te nemen om het deaf effect op te lossen en tegelijkertijd kunnen deze acties de relatie met het management onder druk zetten. In dit artikel beschrijven we de resultaten van een onderzoek bij dergelijke IT-projecten en belichten wijde dynamiek die optreedt in de auditor-managerrelatie als het deaf effect zich manifesteert, en de manager dus niet luistert naar de risicowaarschuwingen van de auditor. Het onderzoek omvat twaalf cases en laat zien dat drie categorieën acties te onderscheiden zijn die auditors nemen wanneer zij geconfronteerd worden met het deaf effect. Ook onderscheiden wij een viertal patronen van dynamiek in de relatie tussen de auditor en de manager.

Lees het volledige artikel op MAB-online

Download het artikel als pdf

Het onderzoek geeft internal auditors in de praktijk enig inzicht in de acties die zij kunnen kiezen om een deaf effect op te lossen en de mogelijke uitwerking van deze acties op de auditor-managerrelatie.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie