Samenwerking toezichtsorgaan en audit

19-12-2019

Op 12 december kwamen ongeveer 30 IIA en NBA Lio leden bijeen op de Universiteit van Utrecht om de samenwerking tussen toezichtsorganen (RvC/ARC) en (Hoofd) Internal Audit te bespreken.

De bijeenkomst begon met een presentatie van Cees van Rijn, die o.a. als commissaris zijn mening gaf over de materie. De boodschap die hij had voor auditors: “Zorg dat je regelmatig aan tafel zit met de voorzitter van ARC/RvC”. Hij begreep wel dat in de praktijk het initiatief vanuit de commissaris zou moeten komen.

Daarna nam Cuno de Witte als verantwoordelijke voor risk- en audit bij Action het stokje over. Hij schetste een beeld hoe Audit in een sterk groeiende commerciële organisatie met de focus op de winkels te werk gaat. Zijn motto: “Ga niet auditen als al bekend is dat er nog gaten in het proces zitten.”

Na de pauze kreeg Leen Paape het woord om op zijn bekende wijze een steen in de vijver te gooien. Hij vindt dat Audit zich verder moet ontwikkelen tot een vooruitkijkend vak en niet alleen volgens de strakke normen een oordeel moet geven over het verleden.

Als laatste spreker vertelde Aalt Klaassen (Board in Balance) over het gehouden onderzoek, waarin meningen van toezichthouders, bestuurders en auditors werden gevraagd over de samenwerking. Opvallend was dat deze drie partijen niet altijd een eensluidend beeld hebben over de rol van Audit. Voor het onderzoek zie: https://www.iia.nl/actualiteit/nieuws/internal-audit-moet-band-met-rvc-versterken

De bijeenkomst werd afgesloten met een paneldiscussie, waar ook commissaris en voormalig internal auditor Ingrid Doerga aanschoof. De stellingen zorgden voor een interessante discussie over de verschillende situaties waarin de samenwerking tussen toezichtsorgaan en Audit zich bevindt.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie