Terugblik: Business Continuity en Crisismanagement

20-07-2018

Twee keer per jaar organiseert NBA LIO samen met de PAS Commissie van IIA Nederland een bijeenkomst die relevant is voor de gezamenlijke achterban. De bijeenkomst op 28 juni 2018 stond in het teken van Business Continuity Management (BCM) en Crisismanagement (CM) en de rol van internal auditors daarin. Deze sessie werd georganiseerd samen met het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT).

Iwan Drost van AON verzorgde een inleiding over Business Continuity Management. Hierin stond vooral het verschil centraal tussen "business as usual" en "business as unusual". Welke processen moet je als organisatie ingericht hebben wanneer essentiële systemen uitvallen?

Eddy van Denzen van KPN nam ons mee in de praktijksituatie bij KPN. Het beschikbaar zijn van systemen en het continu kunnen blijven leveren van de afgesproken dienstverlening is van levensbelang voor een organisatie als KPN. Een belangrijke boodschap die hij meegeeft, is dat het tegenwoordig niet meer de vraag is òf je gehackt gaat worden, maar wanneer dat gaat gebeuren. Als organisatie zul je je hierop moeten voorbereiden.

Abderrahman Kaouass en Patricia Schat van het COT maakten ons wegwijs in het onderwerp Crisismanagement en benadrukten de verschillen tussen BCM en CM. Aan de hand van een aantal praktijkcasussen (Moerdijk Brand, indringer bij het NOS 8-uur-journaal) legden zij alle aspecten uit die komen kijken bij een crisis, zoals maatschappelijke impact, onzekerheid en tijdsdruk. Hoe ga je hiermee om, zeker wanneer verschillende doelen (zoals in het geval van de NOS nieuwsgaring en veiligheid) op een zeker moment samenvallen?

In het interactieve deel van de middag werd in kleinere groepen ingegaan op de rol die internal auditors zouden kunnen hebben bij BCM en CM processen en situaties. De grootste gemene deler was dat voor internal audit zeker een rol is weg gelegd in de voorbereidende processen (denk aan de rol van observator bij crisisoefeningen, maar ook in bijvoorbeeld de vorm van een crisis self-assessment) en de evaluatie van crisissen, maar dat tijdens een crisis zelf de rol van internal audit beperkt is.

Ga naar het verslag van de bijeenkomst op de website van NBA LIO om de presentaties van de sprekers te downloaden

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie