Keynote sprekers
Maarten Bouwhuis
Een inhoudelijk congres ‘verdient’ een dagvoorzitter die weet waar hij het over heeft. En die tijdens het plenaire deel op niveau met de inleider, de keynote speakers en de overige sprekers kan ‘sparren’. En dat is nu net mijn specialisme! Buiten dat ik het enorm interessant vind om dieper op de inhoud in te gaan. Ik richt mij op de inhoud van het event. En of dat nu een live event, online of een combinatie van beide is, de vraag wat u wilt (laten) vertellen en waarom, staat bij mij altijd centraal.
Esther Vergeer
Zevenvoudig Paralympisch kampioen rolstoeltennis Esther Vergeer is één van de grootste Nederlandse sporters aller tijden. ‘Esther Vergeer is niet alleen een ambassadeur van de sport, maar ook van het leven’, zei Johan Cruijff vol bewondering over de vrouw, die als rolstoeltennisster dertien jaar op rij de nummer één van de wereld was en tegenwoordig Chef de Mission van de paralympische ploeg. Gezond geboren, een dwarslaesie opgelopen, zeven jaar gestreden om moeder te worden en vervolgens geconfronteerd met borstkanker. ‘Ik had mijn portie tegenwind wel gehad, dacht ik. Door mijn medisch verleden en sportieve successen verlegde ik tóch weer mijn grenzen.’ Een video over het verhaal van Esther, klik hier. Voor een compilatiefilm van Esther Vergeer als spreker, klik hier. Meer lezen over Esther Vergeer? Klik hier.
Charles van Commenée
Charles van Commenée is een Nederlandse sportbestuurder en atletiekcoach, die vanaf 2008 tot en met 2012 (als hoofdcoach) voor de tweede maal werkzaam was bij de Britse atletiekbond. Eerder bekleedde hij de functie van technisch directeur bij de Nederlandse overkoepelende sportfederatie NOC*NSF.
Met zijn ‘Handboek Topsport’ hoopt Charles van Commenée meer inzicht te verschaffen in de volgens hem vaak onbegrepen wereld van topsport, die de laatste jaren geregeld onder vuur lag. ,,Er wordt te snel geoordeeld en veroordeeld zonder kennis van zaken.”
Anneke van Zanen - Nieberg
Anneke van Zanen-Nieberg is een Nederlands sportbestuurder. Sinds 22 mei 2019 is ze voorzitter van NOC*NSF. haar opdracht is eigenlijk om de kracht en mogelijkheden van sport verder te versterken. Dat gebeurt door de balans tussen topsport, internationaal en participatie binnen de vereniging te optimaliseren. Het is nadrukkelijk een driehoek waarbij elke pijler de anderen weer versterkt. Voor de buitenwereld is de topsport-pijler het meest zichtbaar, door de goede resultaten en inspirerende persoonlijkheden binnen TeamNL. Hierdoor lijkt het soms of NOC*NSF alleen voor topsport staat. Er sporten echter in Nederland wekelijks 5,5 miljoen mensen bij sportverenigingen en een heel klein gedeelte daarvan is maar topsport.
prof. dr. Paul Iske
Oprichter Instituut voor Briljante Mislukkingen | Hoogleraar | Business | Innovatie
Paul Iske is hoogleraar Open Innovation Business Venturing aan de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht. Hij houdt zich hier vooral bezig met diensteninnovatie en sociale innovatie, met als specialiteit Combinatoric Innovation. Het is zijn missie om organisaties slimmer, innovatiever en ondernemender te maken.
Esther van Toledo - Executive coach
Onderwerp: Leiderschap vanuit het hart
Vaak zijn we bezig met oplossen van verstorende gedachten maar de weg naar rust, meer impact en energie gaat via het hart.
- Hoe komt het dat we de controle over onze mond verliezen als we geëmotioneerd zijn?
- Wat heb jij hier met je unieke talenten en gaven hier te brengen?
- Hoe blijf je staande in uitdagende situaties met uitdagende personen?
Een energieke bijdrage en impactvolle inzichten. Je gaat met meer energie naar huis dan dat je gekomen bent.
Thijs Homan
Hoogleraar Change and Implementation bij de Open Universiteit Nederland en zelfstandig adviseur is in zijn onderzoek en praktijkwerk al vele jaren bezig met de vraag: ‘wat gebeurt er nou eigenlijk écht als organisaties veranderen en ontwikkelen?’.
Dick de Waard - Hoogleraar Auditing, Rijksuniversiteit Groningen Vakgroep Accountancy
Dick de Waard heeft hij zich vanaf het ontstaan daarvan, gespecialiseerd in de vraagstukken op het gebied van duurzaamheidsverslaggeving en de achterliggende strategische keuzes en de plaats daarvan in het speelveld van corporate governance.
Jarno Duursma - Tech-expert | Spreker | Auteur | #TeamHuman
Onderwerp: Artificial Intelligence
De ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie gaan razendsnel. Door ChatGPT ziet iedereen nu de mogelijke impact. Het is de meest belangrijke technologische trend van het komende decennium.
In deze lezing krijgt u een inspirerende blik op de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Neem kennis van de voorbeelden, de voordelen en de mogelijke risico's. Hoog gewaardeerde lezing!
Jarno Duursma is onafhankelijk technologie-expert, publicist, onderzoeker en spreker. Auteur van vier boeken over digitale technologie, vooral artificiële intelligentie. Bekend van landelijke media (NOS, RTL en alle landelijke kranten). Official LinkedIn Top Voice en tevens maker van de ‘Listening to the Future’ tech-podcast en de ‘Trending in Tech’ nieuwsbrief.
Sub-session sprekers
Anita van der Leeuw
ARC People B.V./ Senior Manager IT Audit & Risk
Parallel stream: Cyber
Onderwerp: Ransomware en de rol van Internal Audit
Ransomware is een term die in de huidige technologische ontwikkelingen niet langer alleen gereserveerd is voor IT specialisten. Maar wat is eigenlijk een ransomware aanval en hoe kunnen organisaties zich hier zo goed mogelijk tegen wapenen? En verder: welke bijdrage kunnen wij als Internal Auditors hieraan leveren?
- De levenscyclus van een ransomware incident
- Real-life voorbeeld van een inbraak
- Wapenen tegen ransomware (resilience)
- Ransomware in relatie tot de DORA-wetgeving
- Rol van internal audit (ransomware resilience audit)
Damian Borstel
AFM / Senior toezichthouder
Parallel stream : Artificial Intelligence
Onderwerp : AI assessment en nu?
Vanwege (aankomende) wet- en regelgeving wordt er verwacht dat er AI assessments worden uitgevoerd (door auditors). Hoe en wat je kan verwachten zal tijdens deze sessie besproken worden.
- Welke (aankomende) wet- en regelgeving verlangt een AI assessment?
- Wat is een Conformity assessment?
- Guidance vanuit CEN/CENELEC (indien beschikbaar)
- Nuttige (andere) bronnen
Emily Condack
KPMG / Director, ESG Lead – Governance, Risk and Compliance Services
Parallel stream : Duurzaamheid (ESG)
Onderwerp: Enhancing ESG governance and controls in getting ready for CSRD reporting – The role of Internal Audit.
With the first CSRD reports due in 2025 the clock is ticking and companies’ ESG performance are under growing scrutiny. Effective governance and controls are paramount for an accurate and trustworthy sustainability report. This session will share insights on how companies around the globe are structuring their ESG governance. Considering this, Internal audit functions can play a crucial role in raising the awareness of risks that may impact the company’s ability to implement their ESG strategy, comply with regulatory requirements and issue a trustworthy sustainability report.
- How can the Internal Audit Function support their company to comply with the CSRD.
- Embedding ESG in the business: evaluation of the strategy, governance, and control framework.
Frank Schuiten
Auditdienst Rijk, senior operational auditor
Parallelstream : Innovatie in het vakgebied
Onderwerp: Meer impact, waarde en betekenis: Responsief auditen als onderzoeksmethode voor complexe vraagstukken van organisaties en netwerken.
In een ambigue, complexe en snel veranderende werkelijkheid hebben eendimensionale normenkaders niet altijd een antwoord op complexe vraagstukken binnen organisaties. Responsief onderzoek biedt hierin uitgelezen kansen. In deze sessie leer je wat het is en hoe het werkt. We beschrijven hoe het jou kan helpen om meer waarde te leveren, jezelf uit te dagen en daarmee je werk leuker en betekenisvoller te maken.
- Wat maakt responsief onderzoek anders? En in welke situaties zou je het kunnen toepassen?
- Wat zijn de stappen die je onderneemt in een responsief onderzoek? (Voorbeelden benoemen, en deelnemers oefeningen laten doen)
- Wat verandert er voor jou als auditor? En wat is daarvan de kracht? (Ervaringsvoorbeelden benoemen en ophalen bij de deelnemers)
Frits Engel
UWV Auditdienst / Internal auditor sr./CRSA Facilitator
Parallelstream : Innovatie in het vakgebied
Onderwerp: Agile/Scrum Internal Audit
Een corporate story over innovatie en veranderen bij de Auditdienst van UWV (internal Audit). Hoe de vraag: “kunnen we internal audit leuker maken?” leidt tot een periode van 2 jaar experimenteren met een Agile/Scrum aanpak van internal audits. Een verhaal over hoe een ‘bottom-up’ initiatief van de auditors met top-down sponsorship van het management kan leiden tot nieuwe inzichten en veranderingen in ons audit-proces.
- Innovatie (experimenteren met het scrummen van internal audits)
- Verandermanagement (o.a. framing, uitgangspunten en randvoorwaarden)
- Leer- en evaluatiepunten
Ignatia Mannoe
Consultant, Coach, Trainer: Psychological Safety & DEI | Senior Internal Auditor (RO)
Manja Knevelbaard
ACS Partners, partner
Parallel stream: Human capital, Cultuur (sociaal gedrag, ethisch gedrag, psychologische veiligheid)
Psychologische veiligheid in praktische handvatten uitgewerkt
Bram Ketting
Co-founder en CEO 3rdRisk
Ranadeep Sarkar
als CISO en director Information Security binnen Schoeller Allibert
Jelle Groenendaal
Co-founder en CMO 3rdRisk
Parallelstream: Cyber
Onderwerp: Onderzoeksplicht in de keten: afvinken of in control zijn?
De komende jaren worden er met de komst van NIS-2, DORA, (cyber), CSRD en CSDDD (duurzaamheid) nieuwe regels van kracht die organisaties dwingen om onderzoek te doen naar misstanden in de toeleveringsketen. Organisaties die in control willen zijn van hun toeleveringsketen, omarmen deze regels en gaan vroegtijdig aan de slag met de voorbereiding. In hun presentatie laten Bram en Jelle op basis van hun praktijkervaring zien waarom een gedegen voorbereiding belangrijk is. Een klant deelt zijn ervaringen.
- Interne auditors kunnen het verschil maken door (1) het management van de organisatie te wijzen op het belang van ketenrisicobeheersing; (2) kritisch te zijn op de manier waarop invulling gegeven wordt aan de voorbereiding en uitvoering en tot slot good practices ophalen en delen.
Marinus de Pooter
MdP | Management, Consulting & Training
Parallelstream : Innovatie in het vakgebied
Onderwerp: Stop met het managen van risico’s
Internal auditors zijn gewend om risicogebaseerde audits te doen. Recente inzichten in het omgaan met de onzekere toekomst focussen niet op risiconivo’s, maar op de kwaliteit van belangenafwegingen. Besluitvormers moeten dilemma’s verzoenen. Hun uiteenlopende stakeholders hebben potentieel botsende belangen. Dat vergt consequentiebewust keuzen maken onder onzekerheid.
Wat betekenen deze inzichten voor de taak en de toegevoegde waarde van internal auditors?
Mark van Twist
Onderzoeker bij eBridges, Professor of Public Administration bij Erasmus Universiteit Rotterdam
Arnoud Nuijten
Professor of Information Science and Academic Director Behavioral Risk
Parallelsessie: Human capital, Cultuur (sociaal gedrag, ethisch gedrag, psychologische veiligheid)
Onderwerp: Waarheidsvinding in een wereld vol feiten, ficties en frames: Auditors in de post truth society
Hoe te denken over waarheidsvinding in een wereld vol feiten, fictie én frames? Onze moderne samenleving is wel aangeduid als een ‘post truth society’ waarin ‘alternative facts’ en ‘deep fake’ ons langzaam maar zeker steeds meer het zicht op de waarheid en de werkelijkheid ontnemen. Moeten auditors als zoekers naar waarheid gewoon onverstoorbaar doorgaan met hun ‘goede werk’ of hebben ook zij zich te verhouden tot (discussies over) vervagende grenzen tussen echt en nep?
- Tijdens deze sessie wordt verslag gedaan van de opbrengsten, conclusies en aanbevelingen van uitgebreid onderzoek dat in samenspraak met de SVRO is opgezet naar misleiding in de praktijk van de auditor.
Maureen Vermeij
CAE bij CZ Zorgverzekering
Els Heesakkers
Internal Auditor bij Achmea
Parallelstream: Innovatie in het vakgebied
Floris Stokkers
Internal Auditor | Lidl Nederland GmbH
Onderwerp: Ambition Model: update naar de nieuwe IPPF Standaarden
Het Ambition Model is in opzet een self-assessment tool voor Internal Audit afdelingen (IAF’s). Het AM biedt een leidraad voor zelfevaluatie, is een uitgangspunt voor communicatie met stakeholders zoals Directie en Raad van Commissarissen, en geeft inzicht bij voorbereiding op de EQA. Met de nieuwe Global Internal Audit Standards (GIAS) is de definitie van kwaliteit van een IAF opnieuw geformuleerd. IAF’s moeten niet alleen voldoen aan de standaarden (conformance), maar zich ook voorbereiden op het volgende niveau en verantwoording afleggen over hun prestaties (performance). Met voor internal audit relevante onderwerpen en verschillende niveaus biedt het Ambition Model inzicht hoe hier te komen.
We willen IAF's uitdagen om het geactualiseerde Ambition Model te gebruiken om te checken of ze zijn voorbereid op de nieuwe IPPF standaarden. Formuleer ambities op voor internal audit relevante thema's zoals duurzaamheid en data analytics. Wil je het Ambition Model gebruiken voor je IAF als self-assessment om de huidige status en ambitie ten opzichte van de nieuwe IPPF standaarden (GIAS) te bepalen? Heb je interesse om met jouw IAD good practices en feedback te delen? Kom dan naar de presentatie op het IIA congres.
Claudia Siewers
Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland
Directeur-Bestuurder
Raymond Wondergem MSc RO
Strategisch Kwaliteitscoördinator SVWN
Alex Grashof
Directeur van Raeflex (visitatiebureau) en voorzitter van verschillende visitatiecommissies
Parallelstream: Innovatie in het vakgebied
Onderwerp: Visitatie is leren, waarderen en experimenteren. Audit om van te leren.
Als je wilt leren en impact maken, dan moet je blijven experimenteren. SVWN experimenteert graag met het uitvoeren van onderzoek, vaak gaat dat goed, maar soms ook niet. Wil je weten hoe wij dat doen, zoals het houden van dialoogsessies…..kom dan eens luisteren
- Het visitatiestelsel bij woningcorporaties bestaat 25 jaar
- Het visitatiestelsel is een kwaliteitsstelsel
- De visitatie is leren door verantwoorden (single loop, double loop en triple loop learning)
- Er worden diverse experimenten uitgevoerd van visitatie (methodisch)
- Belanghebbenden (huurders, gemeenten, zorginstellingen etc.) hebben een stem in de uitkomst van de visitatie
- Door organiseren van dialoogsessies, focusgroepen, 24 uurssessies, experimenten etc kan audit leren
Ronald van de Langenberg
Directeur InAudit
Parallel stream: Cyber
Onderwerp: Cyber pubquiz
De cyber pubquiz is erop gericht om op een speelse wijze de kennis en awareness op het gebied van informatiebeveiliging te vergroten. Niet via een standaard presentatie, maar op een vrolijke interactieve manier waarbij de onderwerpen kunnen variëren van ‘vormen van malware’, ‘wat doet de overheid’ tot aan ‘hacker films’ en ‘recente hacks’ met veel snelheid en weinig diepgang. We hopen de deelnemers wel te kunnen inspireren om daarna zelf verder te lezen. Dat alles onder de Olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen!
Thon de Blok
SHV Holdings NV – Corporate Manager CSRD Reporting
Parallelstream: Duurzaamheid (ESG)
Onderwerp: Hoe duurzaamheid mijn carrière een boost gaf
Presentatie met een focus op ESG. Wat heb ik meegemaakt, wat waren mijn drijfveren en heb ik bereikt. Niet alleen vanuit auditperspectief, maar ook vanuit risico- en zelfs bedrijfsperspectief. Ik zal vooral ingaan op de CSRD, wat heeft deze teweeggebracht. Uiteraard wordt daarbij stilgestaan bij de relatie tussen de 2e en 3e lijn.
- Intrinsieke motivatie is de sleutel, wees moedig
- Zorg voor de toekomstige generatie/planeet
- Bedrijfsprestaties/waardecreatie
- 2e en 3e lijn
- Triggers voor EU-wetgeving (CSRD, EU-taxonomie)
- Kennisdeling en teamwerk
- Bestuur en risicobeheer
- Praktijkvoorbeelden
Vincent Damen
Associate Director in de Technology Consulting en Internal Audit-praktijk van Protiviti
Paralleslsessie: Artificial Intelligence
Onderwerp: De EU AI Act
De eerste regelgeving voor Kunstmatige Intelligentie in Europa, is een feit. Maar wat betekent dit voor onze organisaties? In zijn presentatie zal Vincent ons meenemen in regelgeving zelf, de impact op onze organisaties, de vereiste samenwerking tussen de eerste, tweede en derde lijnen verkennen, en de cruciale rol ontdekken die de interne auditor hierin speelt.
Parallelsessie: Human capital, Cultuur (sociaal gedrag, ethisch gedrag, psychologische veiligheid)
Onderwerp: “Spoedcursus werken met millennials”
Een actueel thema, voor een breed publiek herkenbaar en toepasbaar. Er zal een link worden gelegd naar het overkoepelende thema van het congres. Zeer interessant om te kijken naar de verschillen en overeenkomsten tussen generaties op gebied van conformance en performance.
- Hoe werken verschillende generaties samen binnen een audit afdeling?
- Wat zijn de verschillende “krachten” van deze generaties en welke invloed heeft dit op bijv. een audit? Hoe komt dit samen?
Peter Hartog
Directeur Vaktechniek IIA Nederland
Parallelsessie: Innovatie in het vakgebied
Onderwerp: IPPF de nieuwe standaarden
De wereldwijde standaarden voor internal auditing wijzigen. Wat betekent dat voor u? Wat wordt van u verwacht in de relatie met het bestuur en de Audit Commissie, in het managen van de afdeling en in de uitvoering van audits. Wat betekent het doel van ‘conformance and performance’? En hoe implementeert u deze wijzigingen?
Diederik Wirtz
GRC Regional Sales Director – Benelux Workiva
Parallelsessie: Artificial Intelligence
Onderwerp: De impact van internal audit vergroten met AI en analytics
Hoewel auditors al jaren gebruik maken van elementen van kunstmatige intelligentie (AI) en data-analyse om hen te helpen de toenemende eisen het hoofd te bieden, heeft de introductie van verschillende generatieve AI-modellen nog meer mogelijkheden geïntroduceerd voor internal auditors om processen te transformeren met behulp van technologie.
Arjan de Draaijer
Partner | Sustainability & Climate Leader - Deloitte North and South Europe
Parallelsessie: Duurzaamheid (ESG)
Onderwerp: Het managen van ESG doelen
Sustainability. Tijd voor transformatie.
We leven in een tijd van verandering. De gevolgen van klimaatverandering worden dagelijks meer zichtbaar en ook ongelijkheid begint een steeds grotere impact te hebben. Organisaties houden zich al langere tijd bezig met duurzaamheid, impact en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Toch lijkt daadwerkelijke voortgang beperkt. Wat betekent de toenemende noodzaak van transformatie voor hoe organisaties zich organiseren en de rol van specifieke disciplines, zoals bijvoorbeeld Internal Audit, hierin?
Lineke Sneller
Prof. Dr. Lineke Sneller RC
Professor of Practice of Digitization and AI in Governance, Control, Audit and Assurance
Rijksuniversiteit Groningen, The Netherlands
Onderwerp: Toezicht op Artificial Intelligence – De rol van de commissaris
De laatste jaren heeft het gebruik van Kunstmatige Intelligentie, ook wel Artificial Intelligence of AI, een enorm vlucht genomen in organisaties. AI biedt grote kansen, bijvoorbeeld om arbeidsmarktkrapte te verminderen. AI brengt echter ook risico’s met zich mee; denk maar aan de verschillende vormen van vooringenomenheid van algoritmes. Wat is de rol van de commissaris bij het benutten van de kansen en het beheersen van de risico’s? En hoe kan internal audit de commissaris hierbij behulpzaam zijn?
• Artificial Intelligence biedt organisaties grote kansen, maar brengt ook risico’s met zich mee
• Hoe kan de commissaris toezicht houden op AI, advies geven over AI, en AI laten meewegen bij de HR-rol?
• Hoe kunnen commissaris en inteernal audit samen optrekken bij risicobeheersing van AI?
Elena Durante
Sr. Audit Manager, ESG Risk - Risk & Finance
Corporations have proudly advertised their environmental achievements in sustainability reports and other marketing efforts for many years. However, now that ESG is getting momentum, corporations are heavily scrutinized by society and regulators. Risks like greenwashing are on the rise. Internal auditors are getting more involved. This session will share insights on how can Internal Audit practically help organizations mitigate greenwashing risks and ING’s journey in incorporating ESG risks into their function and audit plan.
- What is greenwashing
- Why is greenwashing harmful to organizations
- Greenwashing and Regulations
- The Internal Audit’s role in the field of greenwashing mitigation and ESG
- ING Corporate Audit Services (CAS) approach to ESG