De IAF in disruptieve organisaties

13-06-2018

“Disruptie is het opschudden van de status quo. Disruptie is durven innoveren. Disruptie is agressief marketen.” Jan Driessen vertelt tijdens het IIA Congres 2018 over wat we moeten doen om niet de volgende Free Record Shop te worden. “Als ik CAE zou zijn, zou ik investeren in technologie en talent.”

Je moet innoveren, anders red je het niet. Free Record Shop, Nokia, V&D, wie is de volgende? Maar ook: Tesla, Spotify, HelloFresh, wie is de volgende? Omarm disruptie en doe er wat mee. Daarbij hoef je niet baanbrekend te werk te gaan, HelloFresh biedt niet meer dan een paar ingrediënten met een receptje erbij, maar toch is het vernieuwend, en belangrijker: men wil er gebruik van maken. Denk ook aan het succes van Action, Coolblue en Ryanair. Die doen eigenlijk precies wat HEMA, BCC en KLM doen, maar dan anders.

Emerging technologies kunnen veel impact hebben op internal audit. Denk aan blockchain, robotic process automation, predictive analysis en machine learning. RPA kun je goed gebruiken in je audits. Te lastig? Geen zin in? Kost tijd? Je moet wel, want je klanten vragen erom. Men verwacht dat je er een advies over kunt geven. Als we teams hebben die met die technologieën om kunnen gaan, gaat dit natuurlijk impact hebben op onze audit approach en op hoe we technieken gebruiken. Denk aan process mining. Vroeger moesten er ontelbaar interviews gedaan worden voor een baseline, terwijl we nu relatief makkelijk inzicht kunnen krijgen in een proces. In het vooronderzoek kun je beter onderzoek doen, zodat je in het daadwerkelijke onderzoek al weet waar je moet gaan zoeken.

Elke auditor IT-auditor

Het speelveld verandert. Disruptie zorgt voor technologische veranderingen. We krijgen te maken met nieuwe risico’s en nieuwe beheersmaatregelen. Organisaties zullen inzetten op Technologie, Tools, Talent. Dit betekent dat elke auditor de ambitie moet hebben om niet meer een gewone auditor te zijn, maar ook een gedeeltelijke IT-auditor. De IT-auditors van nu moeten zich vervolgens de diepte in ontwikkelen. Alle auditors zouden kennis moeten hebben van zoveel mogelijk technologieën. Dit is nodig om relevant te kunnen blijven.

Daarnaast worden soft controls juist ook heel belangrijk. De hard controls kunnen voor een groot deel geautomatiseerd geaudit worden, terwijl dit voor de soft controls (vooralsnog?) niet geldt. Je hebt dus ook mensen nodig in je team die het leuk vinden om hiermee aan de slag te gaan. En die hier ook aan de slag mee mógen gaan. ‘Shake up your internal audit’.

Wat kun je vandaag doen?

  • Denk na over waar je staat en waar je zou willen staan
  • Ontwikkel nieuwe vaardigheden en maak hier een prioriteit van
  • Durf te investeren in technologieën
  • Durf te innoveren
  • Zorg ervoor dat technologie en talent aan elkaar worden gekoppeld
Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie