Lees Audit Magazine 4 2018 online: Complexe technologie

16-01-2019

Heeft u Audit Magazine al ontvangen, bij u in de brievenbus of op de auditafdeling? Zo niet, om het volgende gedrukte exemplaar gratis te ontvangen, dient u een vinkje te zetten in uw ledenprofiel. Online lezen kan natuurlijk altijd!

Internet of things. Of je het nu wilt of niet, iedereen krijgt ermee te maken. Dit geldt voor jezelf, maar ook in je rol als internal auditor. Het is koffiedik kijken met welke snelheid de technologie zich ontwikkelt. De wet van Moore gaat uit van een exponentiële groei. Dat houdt in dat de technologische vooruitgang elke twee jaar verdubbelt. En dus zal nieuwe technologie met een duizelingwekkende vaart het leven van mensen, organisaties en daarmee ook de internal auditor, beïnvloeden.

Maar hoe kun je je als internal auditor voorbereiden op de impact van technologie? Hoe kun je zorgen dat je organisatie niet belandt in het rijtje Kodak en Nokia, organisaties die niet aanhaakten bij de nieuwe technologie? Een belangrijke vraag die de internal auditor de organisatie moet stellen is in welke mate de organisatie in staat is om mee te bewegen met de technologische ontwikkelingen en de veranderende vraag van de klant. Daarnaast zal de internal auditor enige kennis moeten hebben van de technologische ontwikkelingen. De auditor hoeft geen early adopter te zijn, maar moet wel mee kunnen praten over onderwerpen als robotica en blockchain en weten welke nieuwe audit tools bruikbaar zijn. En durft de auditor het aan om procesbeschrijvingen en projectplannen los te laten omdat de organisatie agile werkt en zich verlaat op stand ups en meet ups?

Internet of things biedt oneindig veel mogelijkheden. Het zorgt voor gemak, zoals het wijzen van de snelste route in een zelfrijdende auto. Maar het heeft ook een keerzijde. Identiteitsfraude, hacken en ransomware zijn vervelende bijeffecten waar je als persoon en organisatie mee te maken krijgt. Het is noodzakelijk om weerbaar te zijn en te kunnen anticiperen. Privacy is belangrijk. Google en Facebook verzamelen, gevraagd en ongevraagd, data om deze vervolgens commercieel in te zetten. Zijn wij hier voldoende op voorbereid? Daarnaast krijgen organisaties te maken met de nieuwe privacywetgeving.

Kost dit de internal auditor hoofdbrekens? Natuurlijk niet, deze uitdagingen maken het vak alleen maar leuker. Het vergt wel flexibiliteit en de wil om zichzelf te ontwikkelen. Internal auditor innoveer ook zelf, hoe leuk is dat!

Lees Audit Magazine 4 2018 online: Complexe technologie

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 102A
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie