Audit in de wereld van morgen

11-06-2018

Mensen zijn niet gemaakt om te veranderen. Maar als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd had, en dat is niet handig in een veranderende wereld. Want verandering is een nieuwe constante. Hoe gaan we de wereld van de toekomst bouwen? Richard van Hooijdonk gaf ons tijdens het IIA Congres 2018 als afsluitende spreker een heleboel nadenkertjes mee, waaruit we de volgende conclusie kunnen trekken: De wereld verandert zo snel dat je niet weet wat er gaat gebeuren, dus het wordt er niet gemakkelijker op – maar wel leuker.

Er zijn een hele hoop trends die impact gaan hebben op ons vakgebied. Apparaten gaan met elkaar praten zodat bepaalde werkzaamheden veel goedkoper, veel beter en veel slimmer kunnen. Voorspelbare herhalingen worden al overgenomen door computers. (Zie ook: Robotisering in audit). Er zijn steeds meer nieuwe ontwikkelingen en nieuwe systemen. We krijgen steeds meer data, in alle sectoren. Dat is hartstikke handig, maar er zijn veel gevaren als alles verbonden is met internet. Daar ligt een grote taak voor de auditors van de toekomst.

De algoritmes van nu zijn een black box. We weten niet precies wat er gebeurt. Iemand moet de beslissingen die door apparaten worden genomen, bekijken en controleren: Wat zijn de bronnen? Kloppen de berekeningen? Hoe kunnen we de mensheid beschermen tegen bepaalde algoritmes? Denk aan Asimov en zijn three laws of robotics. We willen dat robots zelf initiatief gaan nemen, maar dat kan niet altijd. De drie wetten zijn een goed begin, maar we hebben meer regels en regulering nodig, een Robotics Code of Standards wellicht.

Experimenteren om te blijven bestaan

Mensen en computers moeten met elkaar leren samenwerken. Alleen deze samenwerking gaat ons verder brengen, want alle sectoren worden overgenomen door technologieën. Soms vinden we dat beangstigend, maar denk eens terug. We zeiden allemaal nee tegen de smartphone en die is er nu. We zeggen nee tegen robots en die zijn er ook en worden steeds geavanceerder. De wereld verandert zo snel dat we nog niet weten wat er gaat gebeuren. Er verdwijnen banen, maar er komen ook nieuwe banen bij. Je hebt 'sinds kort' community managers en influencers, maar wie weet wat er nog volgt – ethisch hacker, algoritme explainer, robot trainer, kies maar uit.

Er is onderzoek gedaan naar de gemiddelde levensduur van bedrijven. In 1990 was dat 70 jaar. In 2016 was dat nog maar 12 jaar. Binnenkort is dit misschien nog maar zes jaar. Niemand weet het precies, maar het is een feit dat je moet experimenteren om een kans te hebben te blijven bestaan. Het slimste om te doen de komende twee jaar? Een vijfentwintigjarige naast de directeur zetten om de organisatie vooruit te helpen. Zet jonge mensen langs de rand van je organisatie met de opdracht: maak dit bedrijf kapot. Dan zie je pas echt wat er niet lekker loopt en waar, wat en hoe je moet innoveren.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie