Hans Nieuwlands geeft stokje over aan Peter Hartog

25-03-2021

Op 1 april neemt Peter Hartog officieel het stokje over van Hans Nieuwlands als (interim) directeur van IIA Nederland. Ja, directeur Hans Nieuwlands neemt afscheid van IIA Nederland. Hij kan niet wachten tot hij weer de wereld in kan trekken. (Jammer genoeg werkt corona een beetje tegen.) Peter Hartog vertelt over de taak die hem te wachten staat.

Peter, hoe voelt het om het stokje over te nemen van Hans?

Vreemd en uitdagend. Hans heeft natuurlijk een enorme staat van dienst voor het IIA. Hij stond in 1997 aan de wieg van IIA Nederland en hij was de eerste bestuursvoorzitter. In 2003 werd hij benoemd als het eerste erelid van IIA Nederland. In 2007 was hij één van de voortrekkers van het internationale congres in Nederland en hij werd in juli 2008 directeur van IIA Nederland. Hij heeft in dat jaar ook de Victor Z. Brink Award ontvangen. In 2015 opende hij het eigen bureau van IIA Nederland. En dan zal ik best nog wat vergeten zijn! Dus dan ben ik nog een ‘groentje’, met een grote uitdaging voor de boeg.

Dat wordt nog versterkt door de omstandigheden. Vanwege de pandemie, en de daaruit voorvloeiende bezuinigingen, neem ik het stokje nu eerder over dan beoogd en in combinatie met de vaktechnische rol. Bewust hebben we gekozen om dat ‘waarnemend’ en dus in eerste instantie tijdelijk te doen. Ik hoop en denk dat we eind van dit jaar weer redelijk terug zijn naar ‘normaal’ en dan op basis van de feitelijke situatie kunnen beslissen welk pad hierna het beste te volgen. Dat geldt zowel voor het IIA als vereniging als voor mij persoonlijk.

Wat ga je het komende jaar (anders) doen voor het IIA? 

Ik zie 2021 als een tussenjaar. We gaan proberen, met in totaal twee medewerkers minder, de dienstverlening op hoog niveau te houden. Daar heb ik veel vertrouwen in. We hebben een ingewerkt, gedreven team en een nieuw geautomatiseerd systeem waarmee we meer samenwerkingsmogelijkheden aan de leden kunnen gaan bieden. 

Voor vaktechniek zullen we vanuit het bureau dit jaar wellicht iets minder kunnen betekenen, maar recent is een aantal zaken opgeleverd, waarmee de leden ook zelf hun vaktechniek kunnen ontwikkelen, zoals Benchmark Place, het Innovatieplatform en een gedegen Professional Practices-netwerk. En we blijven ons trainingsaanbod actualiseren, zowel qua inhoud als vorm. Waren we vorig jaar heel snel met ons e-congres, zo komen we nu ook met een aantal podcasts rondom het thema Continuïteit. Zoals gezegd zullen we aan het eind van het jaar evalueren; ik heb goede hoop om dan als bureau de functie van vaktechniek weer meer body te kunnen geven.

Hoe zie jij de toekomst van de internal auditor en het instituut?

Ik denk dat de internal auditfunctie blijvend van belang is en zal zijn. De functie wordt in steeds meer sectoren erkend als belangrijke schakel in de governance. Nieuwe ontwikkelingen, in de wijze van besturing van organisaties en technologie wijzigen de functie v.w.b. de wijze van uitvoering en objecten, maar niet haar rol en functie. Zo denk ik ook niet dat toenemende digitalisering de functie overbodig zal maken. Repeterend werk zal afnemen, meer monitoring zal gedaan worden door de 2e en ook 1e lijn zelf, maar de overkoepelende blik van de IAF zal blijvend van toegevoegde waarde zijn.

Van daaruit blijft ook het instituut belangrijk. Zowel in het uitdragen van het vakgebied en haar belang voor een goede governance en het implementeren van de functie in nieuwe sectoren, als het ondersteunen van de leden in de goede uitvoering van de functie. Er is veel behoefte om te leren en ervaringen uit te wisselen. Het IIA biedt en faciliteert beide.

Terug naar het nieuwsoverzicht

IIA Nederland

088-0037100
iia@iia.nl
Burgemeester Stramanweg 105F
1101 AA Amsterdam
Contact opnemen

Audit Magazine

Audit Magazine

Lidmaatschap

IIA is dé toonaangevende beroepsorganisatie voor internal auditors. Een lidmaatschap laat u delen in de collectieve kennis van alle vakgenoten in de wereld.
Meer informatie